Recyclingterreinen

 
Recycling plants_1.jpg

Recyclingterreinen

Recycling en vermindering van het storten van afval heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk thema op het gebied van de maatschappelijke verantwoordelijkheid. De aanleg van installaties voor afvalrecycling en energiewinning uit afval is tegenwoordig dan ook een groeisector. Op deze terreinen wordt beton algemeen toegepast, maar kan mogelijk aangetast worden door de extreem agressieve eigenschappen die afval nu eenmaal bezit.

Beton is een materiaal met een hoge druksterkte, maar een lage treksterkte. Daarom wordt traditioneel  wapeningsstaal in beton opgenomen om het te verstevigen en defecten te voorkomen. Als een betonplaat direct in situ op maaiveld wordt gestort, kan het volgens de standaard ontwerpberekeningen de wapening in onderste helft van de betonplaat komen te vervallen. In dat geval hoeft alleen in de bovenste betonplaat helft wapening worden gebruikt om krimpscheuren te voorkomen.

Door de aanwezigheid van vloeistoffen en percolaat op afvalterreinen, bijvoorbeeld sinaasappelsap, melk en wijn, kan het alkalisch gehalte in het beton verlagen en dat leidt dan tot corrosie, drukontwikkeling in de poriën met het afspatten van betondelen als gevolg.

Het gebruik van Adfil Durus macrovezels en Adfil microvezels kan een deel van deze potentiële risico’s bij deze toepassingen voorkomen, en verbetert tegelijkertijd de eigenschappen van zowel het natte als het uitgeharde beton.

Bij gebruik van Adfil Durus macrovezels als wapeningsmateriaal is mogelijk geen wapeningsstaal nodig, zodat de problemen in verband met de aanwezigheid van zure stoffen zich niet voordoen. Adfil Durus macrovezels zijn vervaardigd uit 100% polypropyleen en ondervinden daarom geen schade door zuren, vloeistoffen en percolaat.

Adfil microvezels worden in een verhouding van 0,91 kg/m3 toegevoegd aan het betonmengsel om de eigenschappen van het betonmengsel te verbeteren. In het uitgeharde beton verbeteren de vezels de schuur- en stootbestendigheid en de vorst/dooi-weerstand.

undefined

Percolaten uit huishoudelijk afval kunnen doordringen in beton en de corrosie van wapeningsstaal versnellen. Door de drukopbouw en uitzetting veroorzaakt door de corrosie van het staal gaat het beton uiteindelijk barsten en zullen betondelen afspatten, een proces dat nog sneller kan verlopen als de bladen van afvalverwerkingsapparatuur blijven haken achter barsten in het beton of blootliggend betonijzer.

undefined

Het gebruik van microvezels verbetert de eigenschappen van het uitgeharde beton, waardoor een duurzamer oppervlak wordt gevormd. Macrovezels worden ingezet om minder of geen wapeningsstaal te hoeven gebruiken, dat kan corroderen, met het afspatten van betondelen tot gevolg.

Functies:

  • Minder of geen wapeningsstaal nodig
  • Minder plastische krimp
  • Verbeterde restbuigsterkte
  • Verbeterde vorst/dooi-weerstand
  • Verbeterde stoot- en schuurvastheid

Relevante producten:

Hoe onze producten gebruikt worden

Recycling plants_1.jpg
Recycling plants_2.jpg
Recycling plants_3.jpg